mandag 18. juli 2011

Gresk moussaka med aubergin

Moussaka kan lages med aubergin, poteter eller begge deler. Denne oppskriften er med aubergin. Her er en oppskrift på moussaka med poteter. Denne har også litt flere grønnsaker, og jeg har tilsatt linser. Utrolig godt, men det tar lang tid å lage (sånn at du er forberedt på det...).
Dette trenger du til 4 sultne personer:
- 400 g kjøttdeig (gjerne av svin)
- 1 løk
- 2 hvitløksfedd
 - 1 liten paprika
- 1 stor aubergin
- 2 sopp
- extra virgin olive oil
- ca. 150 g grønne linser
- 1 boks grovhakkede tomater
- timian
- rosmarin
- oregano
- salt og pepper
- bittelitt kanel

- 2 ss margarin
- 3 ss hvetemel
- 4 dl melk
- salt og pepper
- 2 egg
- 2 dl revet ost
- revet ost til topping

Slik gjør du:
Skjær auberginen i 1/2 cm tykke skiver. Strø over ca 2 ts salt og la det stå i en halv time. 
Skyll av saltet og tørk av auberginskivene med kjøkkenpapir. Brun skivene på begge sider i litt olje i stekepannen. 
Dekk bunnen av en ildfast form med auberginskiver. 
Spar resten til senere. Skrell og skjær løken i terninger.
  Skrell og finhakk hvitløksfeddene.
Skjær paprikaen i terninger...
...og soppen i strimler. 
Ha linsene i en sil og skyll dem med kaldt vann. La dem renne godt av.
Varm opp oljen i en stor stekepanne over høy varme og fres kjøttdeig og løk til kjøttdeigen er gjennomstekt.
(Jada, jeg vet at det blir kokt og ikke stekt når jeg har så mye i pannen på en gang, men jeg har ikke tid til å drive å dele opp og steke i flere omganger.)
Ha i paprika, sopp og hvitløk og la det frese med i et par minutter.
Rør inn de grovhakkede tomatene...
...og smak til med urter, salt og pepper.
La kjøttsausen surre mens du lager den hvite sausen. Jeg har ikke glemt linsene - de skal i helt til slutt. Ops! Husk å varme opp ovnen til 200 grader. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe på med melk og kok opp. La det koke i 5 minutter. Rør inn osten... 
...og eggene mot slutten av koketiden. 
Sausen skal være veldig tykk. Nå kan du røre linsene inn i kjøttsausen. 
Ha halvparten av kjøttsausen over auberginskivene i den ildfaste formen. 
Legg resten av auberginskivene oppå... 
...og resten av kjøttsausen oppå der igjen.
Topp det hele med den hvite sausen... 
...og dryss revet ost over. 
Stek moussakaen midt i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. 
Server gjerne salat og brød ved siden av.
Jeg var så heldig at jeg kunne nyte moussakaen i solen på terrassen. Sommerfølelse!

2 kommentarer:

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)