torsdag 9. juni 2011

No-knead skillingsbollebrød

Kjempegodt bolle-brød laget etter no-knead metoden og stekt i jerngryte. Fyllet er en deilig kanel og sukkerblanding. Akkurat som i skillingsboller.

Dette trenger du til ett brød:
- 500 g hvetemel
- 1,5 ts salt
- 1/4 ts tørrgjær
- 1 ss sukker
- 2 dl vann
- 2 dl melk
Fyll:
- 40 g smør
- 1 ss kanel
- 1,5 dl sukker
Slik gjør du:
Bland sammen hvetemel, salt, tørrgjær og sukker i en bolle. 
Hell på vann og melk...
...og rør det sammen til en klissete deig.
Dekk bakebollen med plast og la den stå i romtemperatur i 12-18 timer. 
Nå kan du bare slappe av og gjøre akkurat hva du vil mens deigen hever. 
Lag fyllet slik: Skjær smøret i terninger.
Ha det i en food prosessor med kniven montert. Ha i kanel...
...og sukker. 
Kjør det til en smuldrete masse.
Oppbevar fyllet i kjøleskapet til det skal brukes.

Når deigen er ferdig hevet ser den sånn ut:
Dryss litt mel på et pizzabakeark. 
Hell deigen over.
Den er ganske klissete, så du må nok hjelpe den ut av bollen med en slikkepott eller en stekespade. 
Dryss en del av sukker og kanelblandingen over deigen. 
Brett kantene over til sukker og kanelblandingen er dekket. Jeg brukte en stekespade til å brette deigen. Dryss på mer fyll og gjenta til alt fyllet er brettet inn. 
Snu deigen med brettsiden ned, legg bakebollen over og la deigen heve to timer til.
Etter en og en halv time setter du et stekebrett nederst i ovnen. Finn fram jerngryten.
Legg den på stekebrettet og varm opp ovnen til 250 grader. På denne måten varmer du opp jerngryten samtidig. Når gryten har stått i ovnen en halv time og deigen har hevet i to timer tar du gryten ut av ovnen. Dryss litt mel i bunnen og velt deigen oppi slik at den ender opp med brettsiden opp.
Pass på så du ikke brenner deg på den gloheite gryten! Sett lokket på og sett jerngryten på stekebrettet nederst i ovnen. La brødet steke med lokk på 250 grader i 30 minutter. Ta av lokket og skru ned varmen til 220 grader. La brødet steke videre i 10-15 minutter uten lokk.
Velt brødet ut av gryten og la det avkjøle seg litt.
Skjær vekk hvis det er mye svidd skorpe rundt kanten av brødet. Brødet smaker best ferskt når det har avkjølt seg litt, men det er også godt opptil 2 dager etter at det er bakt hvis du oppbevarer det i en plastpose.

1 kommentar:

  1. Jeg drømte om skillingsbollebrødet ditt i natt! Det var fantastisk godt:D

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)