lørdag 31. juli 2010

Skillingsbollekake med smørkrem

Her kommer en skikkelig kaloribombe, men det må vi unne oss en gang i blandt (les: 3 ganger i uken) for det er jo så godt!


Dette trenger du...

...til bolledeigen:
- 75 g smør eller margarin
- 2 dl melk
- 25 g fersk gjær eller 1/2 pk tørrgjær
- 1/4 ts salt
- 1/2 dl sukker
- 1 egg
- ca 9 dl hvetemel

...til smørkremen:
- 1,5 dl melk
- 2 ts potetmel eller maisenna
- 2 ts sukker
- 1 eggeplomme
- 3-4 ts vaniljesukker
- 100 g smør
- 2 ss melis

...i tillegg:
- kanel
- sukker
- 1 egg til pensling

Slik gjør du:
Smelt smøret, tilsett melken og varm det til 37 grader (45 grader hvis du bruker tørrgjær). Rør ut gjæren i litt av deigvesken. Tilsett resten av vesken, salt, sukker, egg og litt over halvparten av melet. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i 30 - 40 minutter.

Lag smørkremen mens deigen hever. Bland melk, potetmel/maisenna, sukker og eggeplommen i en kjele. Varm opp og la det småkoke til kremen tykner. Avkjøl kremen og smak til med vaniljesukker. Nå har du vanlig vaniljekrem, til f.eks sommerboller. I denne kaken skal det være en smørkrem, så nå visper du smør og melis mykt og tilsetter den avkjølte vaniljekremen i små porsjoner mens du rører. Rør kraftig slik at kremen blir lett og porøs. Sett den i kjøleskapet til du skal bruke den.

Arbeid resten av melet inn i deigen og kna den til den er glatt og smidig. Del den i to og kjevle hvert emne til et rektangel.

Smør utover halvparten av smørkremen, strø godt med kanel og sukker over og rull den sammen på langsiden. Skjær den i 5 cm brede skiver og legg dem i en smurt rund kakeform(ca 24 cm i diameter). Trykk dem litt ned. Gjør det samme med det andre deigemnet.

Legg kjøkkenhåndkle over og la kaken etterheve i ca 30 minutter. Ta oppvasken mens du venter, så er du ferdig med det ;)

Pensle kaken med egg før du steker den på 200 grader nederst i ovnen i ca 20 minutter til den er gjennomstekt og gyllen.

Serveres lunken :)

2 kommentarer:

  1. Åååå denne så god ut!!!:)
    Må prøve å lage den!!
    Hvor stor form bruker du??

    SvarSlett
  2. Ja, dette er en skikkelig godbit! Bruker 24 cm form.

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)