søndag 11. september 2011

Villbringebærsyltetøy

Pappa kom på døren med 3 liter bær som han hadde plukket på Austevoll med beskjeden: "Her er bærene, lag syltetøy." Jada, vi hadde avtalt det på forhånd så han er ikke så frekk som det kanskje virket. Etter å ha samlet inn tomme syltetøyglass og etter en tur innom mor og far for å låne en stor kjele var jeg klar til å lage syltetøy. Det siste glasset ble halvfullt, så det tok jeg med meg i barnehagen der jeg jobber der det forsvant på en-to-tre sammen med nybakte rundstykker. Her kommer min villbringebærsyltetøyoppskrift!
Dette trenger du til ca. 3 kg syltetøy:
- 3 l villbringebær
- 1 dl vann
- 12 dl sukker
- 1 pose Certo fruktpektin
- tomme syltetøyglass som rommer tilsammen 3 kg

Slik gjør du:
Rens bærene godt. Vask syltetøyglassene og lokkene og kok dem i en kjele med rikelig med vann. La dem koke helt til du skal fylle dem. Ha bærene i en stor kjele sammen med vannet.
Gi det et raskt oppkok under lokk. La det småboble ca. 5 minutter til bærene er møre.
Skum av det lyse skummet med for eksempel en spiseskje.
Ha i sukkeret og rør det inn.
Det kan være lurt å holde litt igjen på sukkeret slik at du kan smake det til sånn som du vil ha det. Ha i fruktpektin og rør det inn.
Gi det et oppkok igjen slik at sukkeret blir oppløst.
Smak eventuelt til med mer sukker. Skru ned varmen når alt sukkeret er oppløst.
Ikke kok syltetøyet mer enn nødvendig for da gjør sukkeret at det mister den friske fargen og blir mørkere. Fyll straks det varme syltetøyet på kokte glass.
Bruk en trakt for å unngå søl rundt kanten. Fyll helt opp til kanten, men ikke la det renne over. Tørk av eventuelt søl før du skrur lokket godt på.
Sett glassene på hodet (forsikre deg om at de ikke lekker) og la dem stå slik til de er avkjølt.
Når de er helt avkjølt: Sjekk at det ikke kommer klikke-lyd når du trykker på lokket. Hvis det ikke kommer klikke-lyd er glasset tett og vakumert.
Så lenge lokket ikke åpnes har syltetøyet en veldig lang holdbarhet. Opptil flere år hvis det lagres mørkt og kjølig. Åpnet glass oppbevares i kjøleskap og har en holdbarhet på ca. to-tre måneder.

2 kommentarer:

  1. Nam! Men det må ha vært en skikkelig jobb å plukke og rense 3 kg villbringebær!

    SvarSlett
  2. Hehe, den jobben tok pappa seg av (heldigvis!), ellers hadde det nok ikke blitt noe syltetøy på ham...

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)