søndag 7. august 2011

Helstekt kylling med sitron og rosmarin

Har tilberedt en hel kylling for første gang på egen hånd. Jeg brukte en oppskrift fra Nigellas sommermat på utbrettet kylling, men jeg valgte å ikke brette den ut. Litt fordi jeg ikke er sikker på om jeg får det til, men mest fordi jeg hadde lyst til å steke den sånn som den er siden det var første gangen. Det ble jammen godt! Jeg følte jeg hadde laget til en thanksgiving middag når den ferdigstekte kyllingen sto på bordet i all sin prak. Ved siden av serverte jeg ris og en saus smaksatt med kraften fra kyllingen. Vær obs på at denne oppskriften krever at du begynner dagen før kyllingen skal serveres.

Dette trenger du til 3 personer:
- 1 stor rå kylling (ca. 1300 g)
- 3 kvister rosmarin
- 1 sitron
- 1/2 rødløk
- 1 dl olivenolje
- mardonsalt
- 1 brødpose eller frysepose (min. 6 ltr)

Saus:
- 2 ss smør
- 3 ss mel
- 1 dl fløte
- 2 dl melk
- kraft fra kyllingen
- salt&pepper

Slik gjør du:
Legg kyllingen i en stor frysepose eller brødpose. 
Igjen: Ikke vær redd for den rå kyllingen, den er helt ufarlig. Dra bladene av to av rosmarinkvistene og dryss dem over kyllingen. Skjær løken i båter - du trenger ikke å skrelle den - og legg løkbåtene i posen. 
Skjær sitronen i to og skvis all saften ned i posen. Hiv skallene i posen også. Hell i olivenolje. Knyt posen igjen og vend og rist kyllingen rundt så godt du klarer for å fordele marinaden. 
Mariner kyllingen i kjøleskapet over natten. Jeg snudde den morgenen etter for å fordele marinaden godt over hele kyllingen. Du kan gjerne marinere kyllingen lenger hvis du vil det. Den holder seg et par døgn. Legg kyllingen i romtemperatur 1-2 timer før du skal tilberede den. Varm opp ovnen til 175 grader. Ha kyllingen og all marinaden i en passe stor ildfast form. 
Stek kyllingen midt i ovnen på 175 grader i ca. 90 minutter. Når kyllingen er ferdig stekt tar du den ut og lar den hvile mens du lager sausen. 
Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe på med melk og fløte til ønsket konsistens. Ha i silt kraft fra kyllingen. Smak deg fram til du er fornøyd med smaken. Det er opp til deg hvor mild eller sterk kyllingsausen skal være. Smak til med litt salt og pepper og gi sausen et lite oppkok rett før servering.
Nå gjenstår det bare å servere herligheten. 
Jeg serverte ris til, men pasta eller potetbåter smaker også utmerket til kylling.

3 kommentarer:

 1. Nam, dette så godt ut. Nigellas kokebøker er helt supre, tror jeg har dem alle. Dette må prøves! Bloggen din er kjempefin og inspirerende:) Hilde

  SvarSlett
 2. For en fantastisk herlig og ikke minst inspirerende blogg, som jeg tilfeldigvis ramlet innom. Jeg legger meg gladelig til som følger :) Og gleder meg til å prøve ut noen av oppskriftene dine :)

  Ha en herlig søndag!
  Klem Karina

  SvarSlett
 3. Så utrolig koselig å bli møtt med deres hyggelige kommentarer :D Det varmer virkelig å få sånne fine tilbakemeldinger!

  Hilde: Ja hennes bøker er helt suverene også er hun jo en fantastisk dame! Dette må du prøve, ble skikkelig godt :) Tusen takk for fine ord :D

  Karina: Så kjekt at du vil følge med videre :) Jeg blir alltid veldig glad når jeg får nye følgere! Håper du blir fornøyd med resultatene når du begynner å prøve ut oppskriftene. Spør gjerne hvis det er noe du lurer på. Også blir jeg veldig glad hvis du gir en liten kommentar når du har prøvd oppskriftene :) det er alltid kjekt å kunne dele ideer og erfaringer med hverandre. En fortsatt fin søndag til deg også!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)