tirsdag 26. juli 2011

Gresskarpai med fullkornsbunn

Denne oppskriften er en tilpasset variant av en oppskrift jeg fant i en bok som heter "Sommertid" fra Kid. Boken har jeg fått i innflytningspressang av min kjære tante, onkel og to fettere. Den inneholder masse oppskrifter på alt fra brød, pai og grillmat til iskrem og ansiktsmasker. I tillegg er det flotte bilder av mat og interiør! Jeg valgte å lage paien med fullkornsmel fordi jeg synes det har blitt litt mye siktet hvetemel i det siste... Gresskar var relativt nytt for meg. Jeg har aldri brukt det i matlaging før (bortsett fra frøene) så jeg var veldig spent på resultatet. Jeg kan trygt si at mitt første møte med gresskar var vellykket. Jeg synes det smaker litt som søtpotet :) Veldig godt!

Dette trenger du:
- 180 g fullkornshvetemel
- 100 g kaldt smør
- 1/2 ts salt
- 2-3 ss kaldt vann

- 2 ss olivenolje
- 125 g frisk spinat
- 1 løk
- 300 g butternut gresskar
- 100 g revet cheddar
- fetaost

- 4 egg
- 2 dl melk
- salt
- pepper

Slik gjør du: 
Lag først paideigen. Del smøret i terninger og ha det i en bakebolle.
Ha i melet og saltet og gni det sammen til deigen er smuldrete. Ha i vannet og samle smulene til en smidig deig.
Pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 10 minutter. Trykk deigen ut i en paiform mens du varmer opp ovnen til 200 grader.
Lag små hull i deigen med en gaffel og forstek bunnen midt i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter.
Sett paiskallet til side mens du lager fyllet. Skru ned ovnen til 175 grader. Skrell gresskaret med en skarp kniv og skjær fruktkjøttet i terninger. Frø og hinner skrapes ut med en skje. Frøene kan du riste og bruke i bakst eller spise som snacks. Ha spinaten i en kjele med litt vann i og la det koke et par minutter.
Klem mest mulig vann ut av spinaten og hakk den. Skrell løken og grovhakk den.
Kok gresskarterningene i litt vann i 5-10 minutter til de er møre.
Hell av vannet. Varm opp oljen i en stor stekepanne og brun løken til den blir gyllen.
Ha i kokt gresskar og hakket spinat og rør mens det steker et minutt eller to.
Ha grønnsakene i paiskallet og kvern over litt salt og pepper.
Strø over revet cheddar.
Bland sammen egg, melk, salt og pepper og hell det i paiskallet.
Ha til slutt noen terninger med fetaost på toppen.
Stek paien midt i ovnen på 175 grader ca. 40 minutter til den er gyllen på toppen og eggemassen har stivnet.
La paien hvile 10-15 minutter før du serverer den.

3 kommentarer:

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)