mandag 16. mai 2011

Mammas hjemmelagde lapskaus

Lapskaus er en av de matrettene jeg hatet som barn, men som jeg er veldig glad i nå. Det er rart hvordan smaksløkene forandrer seg etterhvert som man blir eldre. Siden lapskaus tar litt tid med alle forberedelsene og det ikke tar særlig mye lenger tid å lage litt ekstra når man først er i gang lagde jeg 6 porsjoner selv om vi bare var to til middag. Resten har jeg pakket i porsjoner i frysen slik at vi har rask og god middag til noen travle dager. Og det kommer til å bli nok av dem framover...

Dette trenger du til 6 porsjoner:
- 1 liten kålerabi
- 4 gulrøtter
- 10 poteter
- 1 purreløk
- 1 kjøttbuljongterning
- salt og pepper
- 400 g kjøttpølse
- 200 g kjøttdeig (gjerne av svin)

Slik gjør du:
Skrell kålerabien og del den i små terninger. Kålerabien er ganske hard og uhamselig, men ikke gi opp, dette klarer du! Legg terningene i en stor kjele. 
Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. 
Skrell potetene og del dem i 4 eller 6 biter avhengig av størrelsen på potetene. Husk at poteter har kortere koketid enn kålerabi og derfor bør skjæres i større biter. Ha gulrot og potet i kjelen med kålerabien. 
Skyll purreløken godt og skjær nesten hele i skiver. 
Ha den i kjelen. Ha i nok vann til at grønnsakene er dekket. Salt vannet. Kok opp og ha i buljongterningen. 
La det trekke i 30 minutter under lokk. Når det er 20 minutter igjen skjærer du pølsene i terninger og har dem i gryten. 
Når det er 15 minutter igjen former du små kjøttboller av kjøttdeigen og legger dem i gryten. 
Rør forsiktig rundt slik at kjøttbollene blir dekket av kraft, sett på lokket igjen og la det trekke til lapskausen er ferdig. Smak til med salt og pepper og server lapskausen med flatbrød med smør ved siden av.

2 kommentarer:

  1. Ååå, mammas lapskaus! Denne må jeg lage en dag! Har også skikkelig lyst på hønsefrikasse for tiden...

    SvarSlett
  2. det har jeg også lyst på!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)