søndag 3. april 2011

Rugbrød med gresskarkjerner

Søndag morgen, alene hjemme og masse tid :) Perfekt til å bake brød ferskt brød til frokost. Joda, det ble en ganske sen frokost, men så er det jo søndag så det gjør ingenting. I dag ble det et rugbrød proppet med gresskarkjerne både inni og utenpå og med havregryn rundt kanten. Siden første gang jeg oppdaget gresskarkjerner har jeg vært frelst. Jeg elsker disse tynne, avlange frøene med sin nydelige dyp grønne farge og sin helt spesiell smak. Hvis du ikke har prøvd gresskarkjerner før er det jaggu meg på tide at du gjør det. Du kan jo begynne med dette brødet ;)

Dette trenger du til et stort rundt brød:
- 1/2 pk gjær
- 3 dl lunkent vann
- 1/2 dl solsikkeolje
- 1 ts sukker
- 1/2 ts salt
- 200 g sammalt rugmel, grovmalt
- 300 g hvetemel
- 100 g gresskarkjerner
- 2-3 ss havregryn
Slik gjør du:
Smuldre gjæren i en bolle.
Ha i lunkent vann og olje og bland det sammen med en tregaffel til gjæren er oppløst.
Ha i sukker og salt. Bland sammen rugmel, hvetemel og 70 gram gresskarkjerner.
Spar resten til senere. Ha melblandingen i gjærblandingen og rør sammen. Kna det til en smidig deig med hendene.
La deigen heve i en time under et kjøkkenhåndkle. Dryss havregryn og resten av gresskarkjernene på kjøkkenbenken.
Kna deigen fort sammen og rull oversiden av deigen i blandingen slik at toppen av brødet blir dekket. Legg deigen på et stekebrett.
Pensle overflaten med litt vann slik at gresskarkjernene og havregrynet henger bedre fast. La deigen heve i en halv time til med bakebollen opp ned oppå. Da ser det sånn ut.
Stek brødet nederst i ovnen på 225 grader i 20-25 minutter.
La brødet hvile litt før du skjærer i det.
Se så herlig!
Også lukter det helt fantastisk i hele huset...

6 kommentarer:

  1. Åh, satte meg akkurat ned for å lete etter en relativt lettvint, sunn og rask brødoppskrift. Ser nydelig ut :) Perfekt!

    SvarSlett
  2. Da hadde du flaks ;) Håper det smaker!

    SvarSlett
  3. Her hadde jeg bakt brødet i jerngryta. Blir mye bedre!

    SvarSlett
  4. Vet det! Men jeg har ikke kjøpt meg jerngryte ennå :( og når jeg prøvde med en ildfast form gikk det sånn:

    http://veronikaslillematkrok.blogspot.com/2011/02/no-knead-sjokoladebrd-la-ina.html

    Ellers hadde jeg laget det som et no-knead brød og i jerngryte selvfølgelig ;) Jerngryte står for øyeblikket øverst på ønskelisten, så jeg skal kjøpe meg det ved første anledning.

    SvarSlett
  5. Aha, skjønner. Har du kjøkkenmaskin?

    SvarSlett
  6. Hehe, nei det har jeg heller ikke. Kjøkkenet mitt er visst ikke så godt utrustet... Men jeg har food prosessor :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)