søndag 27. februar 2011

No-knead sjokoladebrød à la Ina

Endelig er det min tur! Etter å ha siklet foran pc'en i flere uker har jeg også endelig somlet meg til å lage no knead bread. Siden det var første gangen jeg lagde det synes jeg det var lurt å følge en oppskrift, og siden det er helg falt valget på Inas no-knead sjokoladebrød. Jeg har altså fulgt oppskriften til punkt og prikke. Jeg kan heller eksperimentere litt neste gang når jeg er litt mer varm i trøyen og har kjøpt meg det nødvendige utstyret... Jeg har nemlig ikke skaffet meg en jerngryte enda fordi jeg for tiden sparer hver eneste krone til egen leilighet. Istedenfor brukte jeg en gammel ildfast form med lokk. Kan ikke akkurat si at det fungerte utmerket... Deigen fikk nesten ikke plass i formen, men siden jeg ikke hadde noe annet å bruke måtte jeg bare gjennomføre med den lille formen. Etter 5 minutter i ovnen hadde brødet hevet så mye at lokket løftet seg! Totalt fiasko ble det likevel ikke. Brødet smakte kjempegodt, og det er jo det viktigste. Men for all del: ikke gjør som meg. Kjøp deg en jerngryte med 22-24 cm i diameter.

Dette trenger du til ett brød:
- 500 g hvetemel
- 1,5 ts salt
- 1/4 ts tørrgjær
- 1 ss sukker
- 2 dl vann
- 2 dl melk
- 150 g kokesjokolade
- 40 g kaldt smør

Se hvor enkelt det er på videoen som Ina har laget :)

Slik gjør du:
Bland sammen hvetemel, salt, tørrgjær og sukker i en bolle. 
Hell på vann og melk og rør det sammen til en deig. 
Dekk bakebollen med plast og la den stå i romtemperatur i 12-18 timer. 
Nå kan du bare slappe av og gjøre akkurat hva du vil mens deigen hever. Min deig stod i 14,5 timer og så da slik ut: 
Brekk opp kokesjokoladen og ha den i food prosessoren med kniven montert. 
Kjør på maks hastighet til sjokoladen er finmalt. 
Skjær smøret i små terninger og ha det i food prosessoren. 
Kjør til smøret har smulet seg sammen med sjokoladen. 
Dryss litt mel på et pizzabakeark. 
Hell deigen over. Den er ganske klissete, så du må nok hjelpe den ut av bollen med en slikkepott eller en stekespade. 
Dryss en del av sjokoladeblandingen over deigen. 
Brett kantene over til sjokoladen er dekket. Jeg brukte en smal stekespade til å brette deigen. Dryss på mer sjokolade og gjenta til all sjokoladen er brettet inn. 
Snu deigen med brettsiden ned, legg bakebollen over og la deigen heve to timer til.
Etter en og en halv time setter du et stekebrett nederst i ovnen. Legg jerngryten eller den ildfaste formen (som forhåpentligvis er større enn min!) på stekebrettet og varm opp ovnen til 250 grader.
På denne måten varmer du opp jerngryten samtidig. Når gryten har stått i ovnen en halv time og deigen har hevet i to timer tar du gryten ut av ovnen.
Dryss litt mel i bunnen og velt deigen oppi slik at den ender opp med brettsiden opp.
Pass på så du ikke brenner deg på den gloheite gryten! Sett lokket på og sett jerngryten på stekebrettet nederst i ovnen. La brødet steke med lokk på 250 grader i 30 minutter.
Slik så mitt brød ut etter 10 minutter i ovnen. Som du kanskje ser har lokket løftet seg på baksiden...
Ta av lokket og skru ned varmen til 220 grader. La brødet steke videre i 15 minutter. (Uten lokk altså.) Slik så mitt brød ut når det var ferdig. Ikke særlig pent, men det smakte helt utrolig godt!
La brødet helst avkjøle seg litt på rist før du begynner å skjære i det. Jeg kunne selvfølgelig ikke vente med å se hvordan det så ut innvendig og begynte å skjære i det etter 1 minutt. Jeg ble svært fornøyd med det jeg så: Saftig brød med masse deilig sjokolade og knasende sprø skorpe!
Server straks med iskald melk og fryd deg over at brødet tross alt ble ganske bra :)

2 kommentarer:

  1. Jeg syns at brødet ditt fikk ett tøft og rustikt utseende jeg ;)

    SvarSlett
  2. Hehe! Takk :) Det smakte helt fantastisk, og det er jo det viktigste ;)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)