onsdag 1. desember 2010

Mammas hjemmelagde skillingsboller

Idag er det 1. desember og jeg kjenner julestemningen sniker seg innpå meg. Jeg har eksamen om to dager og burde egentlig lese til den, men det fristet mer å bake boller. Så nå blir det deilige skillingsboller med varm kakao til årets første episode av jule-barnetv på nrk. Julen er i gang :)

Dette trenger du til 16 boller:
- 50 g margarin
- 2,5 dl melk
- 1/2 pk gjær
- 1/2 dl sukker
- ca. 7 dl hvetemel
- 1 ss smeltet margarin
- kanel og sukker
- 1 egg
Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Varm opp til 37,5 grader. Ha blandingen over i en bakebolle og smuldre i gjæren. Rør med en tresleiv til gjæren er oppløst. Ha i sukker og rør litt til. Ha i melet, litt om gangen, og bland/kna til deigen blir fast og smidig. Sett den på et lunt sted med kjøkkenhåndkle over og la den heve i ca. 30 minutter. Elt deigen litt før du kjevler den ut til et rektangel. Smør på smeltet margarin og dryss rikelig med kanel og sukker oppå. Rull deigen til en pølse fra den ene langsiden (slik at pølsen blir lengst mulig), og del den i 16 skiver. Legg dem på et stekebrett og la dem heve under kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter til. Varm opp ovnen til 150-175 grader og pensle bollene med et lett sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovnen i 15-20 minutter til de er gyldne. La dem kjøle seg litt ned før du spiser dem. Hvis du får noen boller til overs kan du fryse dem ned og varme dem i ovnen på 100-150 grader i ca. 10 minutter. Da smaker de nesten som ferske ;)

7 kommentarer:

 1. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, og deigen ble veldig rar. Virket som det ble altfor mye mel, deigen smuldret litt opp, måtte fikse med mer væske. Fikk etterpå kommentar på om oppskriften manglet sukker..

  Tips: kan du heller skrive mel/sukker etc i gram, og ikke dl? Jeg har ingen målebeger som bruker mel i dl, og det vanlige er jo å måle "tørrvare" i gram, mens flytende væske i liter.

  SvarSlett
 2. Hei Maria :) Det var synd at ikke bollene dine ble som de skulle. Jeg har aldri hatt noen problemer med denne oppskriften og har fått mye skryt for skillingsbollene. Det er viktig å huske på at hvor mye mel som trengs er avhengig av hvor mye fuktighet det er i melet. Dette varierer veldig. Det er derfor det står ca. 7 dl mel. Tilsett litt og litt til deigen blir smidig. Du skal aldri følge melmengden til punkt og prikke. Jeg kan jo umulig vite hvor mye fuktighet det er i melet du bruker. Glemte du å tilsette sukker? Eller drysset du ikke nok sukker over deigen? Hvis du ikke synes deigen blir søt nok med ¹/2 dl sukker er det ingen som stopper deg fra å ta i mer. Vi har kanskje forskjellig smak... ;)

  I nyere oppskrifter bruker jeg gram, men jeg gidder ikke gå tilbake og endre dette i de gamle oppskriftene når det finnes gode omregningskalkulatorer på nettet. Bruk en sånn hvis du heller vil ha målene i gram :)

  SvarSlett
 3. Jeg lager disse skillingsbollene nå, til en stor konfirmasjon i morgen! :-D God oppskrift! ;)Liker bloggen din kjempegodt! :-)

  SvarSlett
 4. Så kjekt å høre at du liker oppskriften :) Takk!

  SvarSlett
 5. Maria; akkurat det samme skjedde med oss.. Litt rart eller?

  SvarSlett
 6. Brukte denne oppskrifta i dag - vart nydelige bollar! Takk for hjelpa :) Er nok berre å bruke hvetemel med måte ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar :)

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)