mandag 5. juli 2010

Mammas hjemmelagde kjøttkaker i brun saus med poteter

Jeg er fra Bergen, men bor i Bø for å studere. Noen ganger savner jeg mammas hjemmelagde middager. Da er det greit å ha mammas oppskrift på kjøttkaker liggende. Den er enkel og grei, og ikke noe tull. Bare vanlige, norske kjøttkaker rett og slett :)



Til 4 personer trenger du:
- 8 poteter
- 4 gulrøtter

Kjøttkaker:
- 400-500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
- salt
- pepper
- 1 egg
- 2 ss potetmel
- 1-2 dl melk
(- evt en liten løk, finhakket)

Brun saus:
- 4 ss margarin
- 5 ss mel
- vann
- 1 buljongterning
- pepper
(- litt brunost eller sennep)

Skyll potetene og skrell gulroten. Ha det i en kjele med vann, kok opp og la det trekke eller småkoke i ca 30 minutter. Lag kjøttkaker og saus mens du venter.

Begynn med sausen. Smelt margarinen i en stekepanne og rør inn melet. Brun det på middels varme til det får en nøttebrun farge. Pass på å røre hele tiden slik at det ikke svir seg. Når ønsket farge er nådd har du blandingen over i en kjele, sper på med vann og koker opp. Spe på med vann til ønsket konsistens. Ha i buljonterningen, pepper og eventuelt litt brunost eller sennep hvis du har det liggende.

Bland alt til kjøttkakene unntatt melken med mikser. Bland inn melk til deigen blir klissete. Fukt et skjærebrett og hendene dine (slik at deigen ikke klistrer seg fast) og form runde boller av deigen som du legger på skjærebrettet. Brun dem i stekepannen på begge sider. De skal være rosa inni. Ha dem over i sausen og la dem småkoke oppi der til de er ferdige (ca. 10 minutter).

Server kjøttkakene sammen med potetene, gulrøttene og eventuelt tyttebær og ertestuing hvis du er glad i det :)



12 kommentarer:

  1. Nammy-nam! Har akkurat spist deilige kjøttkaker som er laget med hjelp fra oppskriften til moren din. Takk for tips! Brukte Brokkoli til i stedenfor gulerøtter. Yum!

    SvarSlett
  2. Jeg lager de nå, står og godtgjør seg i kjelen! Lukter herlig!! Namnam :)

    SvarSlett
  3. Jeg lager de nå, står og godtgjør seg i kjelen! Lukter herlig!! Namnam :)

    SvarSlett
  4. Fikk utrolig lyst på en deilig mettende middag, og tenkte på at det er lenge siden jeg har hatt en god kjøttkakemiddag, og da mener jeg ikke kjøttkaker fra butikken.

    Fy søren så deilige kjøttkaker jeg fikk fra denne oppskriften, nam nam anbefales!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig kommentar, og så fint at middagen din ble vellykket :) Kjøttkaker er så godt!

      Slett
  5. Nam!!!! Disse ble kjempegode!!! Takk for at du delte oppskriften :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! Mammas hjemmelagde er alltid en vinner :)

      Slett
  6. Hvilken buljongterning bruker du i sausen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Lys kjøttbuljong, men buljongterningen kan sløyfes ;)

      Slett
  7. Elsker slik mat! Har du prøvd med litt muskat, ingefær og chili i kjøttkakene? Det blir veldig godt :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)