søndag 29. januar 2012

Sweet chilisaus

Jeg sliter alltid med å bruke opp chiliene før de blir gamle. Denne gangen skulle jeg ikke la det skje så jeg bestemte meg for å lage sweet chilisaus. Det ble veldig vellykket, så jeg kommer nok ikke til å kjøpe ferdig sweet chilisaus igjen. Fra nå av er det hjemmelaget som gjelder! Sweet chilisaus en søt-sterk saus som anses som Thailands ketchup. Den er et must til vårruller og frityrstekt kylling. Sausen smaker også godt til fiskepinner og i wok. Denne kan oppbevares lenge i kjøleskapet, men den blir mildere og mildere jo eldre den blir.

Dette trenger du til ca. 600 g saus:
- 4 røde chilier
- 3 hvitløksfedd
- 2 dl sukker
- 3 dl vann
- nesten 1 dl hvitvinseddik
- 1 ts salt
- 2 strøkne ss maizenna
- 4 ss vann

Slik gjør du:
Kutt stilkene av og skjær chiliene grovt opp.
Tilpass hvor sterk sausen skal bli ut fra hvor mye frø og hinner du bruker. Jeg lot to chilier være med frø og hinner, mens på de andre to tok jeg frø og hinner ut. Da ble sausen god og sterk, men ikke så sterk at den ikke går an å spise. Skrell hvitløksfeddene og del dem i to.
Ha chili, hvitløk, sukker, vann, hvitvinseddik og salt i food prosessoren med kniven montert. Kjør det til puré. Ha det over i en liten kjele og kok opp over middels høy varme.
La det koke noen minutter.
Bland sammen maizenna og vann og ha det i kjelen. La det koke 2-3 minutter til det tykner.
Hell sausen på et sterilt glass som du setter på hodet til sausen er avkjølt.
Da blir det vakum i glasset.
Oppbevares i kjøleskapet.

16 kommentarer:

  1. Takk! Kjempefin oppskrift! Denne skal jeg jammen prøve:)
    Hilde

    SvarSlett
  2. Jeg synes ikke vanlig butikkkjøpt chilisaus er noe godt, smaker lite og er altfor søt, men ja hjemmelaget er absolutt tingen!;D

    SvarSlett
  3. Takk for det, Hilde. Anbefaler deg å prøve det :)

    Silje: Da bør du lage hjemmelaget, for det er så mye bedre!

    SvarSlett
  4. Det så skikkelig godt ut, det skal jeg prøve! Et annet tips er rett og slett å fryse chilien hel, det går finfint.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så lurt! Hvorfor har jeg ikke tenkt på det..? Tusen takk for tipset, Mariann :)

      Slett
  5. Hei, jeg er kjøkkensjef på et søtt litet pensjonat i Gudbrandsdalen. Idag serverte jeg chicken nuggets med wok grønnsaker, ris og DIN chilisaus. Dette var MEGET VELLYKKET hos mine matgjester som slukte maten. Etter att sausen hade kokt ferdig, så rev jeg oppi 5 cm med frisk ingefær. Det satte virkelig spiss på den. Utrolig god oppskrift! :):):)

    SvarSlett
    Svar
    1. For et kompliment at du brukte min oppskrift :) Ingefær høres ikke dumt ut oppi. Det må jeg prøve neste gang :)

      Slett
  6. Denne var virkelig god :) Tusen Takk!

    SvarSlett
  7. Nyyydelig. MYE bedre enn den i butikk. Takker for oppskrifta. :)
    Vet du hvor lang holdbarhet denne har i kjøleskap?

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig du :) 2-3 uker vil jeg tro. Hos oss blir den alltid spist opp før den tid, så helt sikker er jeg ikke...

      Slett
  8. Men den holder seg 2-3uker selv om glasset er åpnet ,eller?

    SvarSlett
  9. GLEDER meg til å prøve denne når jeg kommer hjem! MEN et spørsmål bare :) tar du ut hvitløksbitene etter den er ferdigkokt? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg har hvitløksbitene også i foodprosessoren slik at de blir finhakket, så de blir en del av sausen også når den er ferdigkokt :)

      Slett
  10. Er det nokon andre som har opplevd at heile saken blir grønn når ein tek i maizenna?

    SvarSlett
  11. Har du prøvd og fryse sausen? Hvordan blir den når den tiner? Event. Hvor holdbar er den i kjøleskapet? Har vanvittig mye chilli i år. Må bare prøve oppskrifta di.

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)