fredag 29. oktober 2010

Kjøttpai med potetlokk

Dette er en slags kjøttsauspai med potetlokk. Selv om bildene ble dårlige kan jeg love at det smakte veldig godt. Bør absolutt prøves. Server gjerne paien med hvitløksbaguetter og salat.

Dette trenger du til 4 personer:
- 100 g smør
- 3 dl mel
- bittelitt salt
- 3-4 ss kaldt vann

- 6-8 poteter
- 50 g smør eller margarin
- ca. 1 dl helmelk
- salt og pepper

- 1 løk
- 1 fedd hvitløk
- 500 g karbonadedeig
- 2 ss mel
- 2,5 dl vann
- 1 kjøttbuljongterning
- 3 ss tomatpuré
- oregano
- salt og pepper

Slik gjør du:
Lag først paideigen. Del smøret i terninger og ha det i en bakebolle. Ha i melet og saltet og gni det sammen til deigen er smuldrete. Ha i vannet og samle smulene til en smidig deig, eller bruk foodprosessoren ;) Kjevle deigen ut til en sirkel som passer i paiformen din. Smør paiformen og ha deigen oppi. Trykk den godt ned i paiformen.
Lag små hull i deigen med en gaffel og sett den i kjøleskapet mens du varmer ovnen til 225 grader. Forstek paibunnen i 10 - 12 minutter til den er sprø. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og ha i melk og smør. Kverk potetene med et sånt redskap som man lager potetstappe med og stapp til stappen er ferdig. Smak til med salt og pepper.

Mens potetene koker:Grovhakk løken og finhakk hvitløken. Surr det i litt olje i et par minutter. Ha i karbonadedeigen og rør til den er ferdig stekt. Dryss mel over og bland godt.
Spe på med vann og ha i buljongterningen. Ha i tomatpuré og rør mens det koker opp.
La det koke i ca 10 minutter til mesteparten av væsken har kokt inn. Smak til med oregano, salt og pepper underveis. Ha kjøttrøren i paiskallet...
...og fordel potetstappen oppå.
Stek paien midt i ovnen på 225 grader i ca. 20 minutter.
Server!

2 kommentarer:

  1. MMMMMmmmm, det så godt ut. Denne minner om Sheperds pie, en av mine favoritter. Takk for en utrolig fin blogg!
    Stikk gjerne innom min! Da vil du se at du ligger på favorittlista!

    SvarSlett
  2. Ja, det er jo en slags shepherds pie. Kjempegodt! Tusen takk for koselig kommentar :) Har allerede tittet innom din flere ganger, har bare ikke solmet meg til å legge igjen en kommentar enda (tror jeg...) :/

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)