tirsdag 21. september 2010

Sommerboller

Sommeren som aldri kom i år er over for lenge siden. Jeg fikk lyst til å lage litt sommerstemning inne og laget 8 store, deilige sommerboller.

Dette trenger du...
...til deigen:
- 50 g smør eller margarin
- 2,5 dl melk
- 1/2 pakke gjær
- 1/2 dl sukker
- ca. 500 g hvetemel

...til vaniljekremen:
- 2 eggeplommer
- 3 dl melk
- 4 ts potetmel eller maisenna
- 4 ts sukker
- 5-6 ts vaniljesukker

...i tillegg
- 1 egg til pensling
- melis og vann til glasur

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i melken. Varm opp til det er lunkent. Ha det i en bakebolle. Hvis du bruker fersk gjær smuldrer du den i og rører til alt er oppløst. Tørrgjær tilsettes sammen med melet. Bland sammen mel, sukker (og evt. tørrgjær) og ha det i bakebollen. Kna det hele godt sammen til en smidig deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bakebollen og la deigen heve i 30 minutter.

Lag vaniljekremen mens deigen hever. Bland melk, potetmel/maisenna, sukker og eggeplommene i en kjele. Varm opp og la det småkoke til kremen tykner. Avkjøl kremen og smak til med vaniljesukker.

Tilbake til deigen, den burde være hevet til dobbel størrelse nå. Ta den ut av bollen og kna den litt på kjøkkenbenken. Del den i 8 ca. like store deler, bruk gjerne vekt. Form alle delene til runde boller og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Trykk dem litt ned. Legg kjøkkenhåndkle over og la dem heve i ca. 20 minutter. Varm opp ovnen til 175 grader mot slutten av hevetiden. Lag et slags krater i midten av hver bolle med f.eks. et eggeglass og fyll vaniljekrem oppi. Pensle kanten av bollene med egg eller melk. Stek sommerbollene midt i ovnen i ca. 20 minutter. Lag glasur av melis og vann som du dekorerer bollene med når de har kjølt seg litt ned :)

2 kommentarer:

  1. Oh my! Sender du meg noen av de?;)

    Hehe, får se hvor lenge flinkheten varer!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)