torsdag 1. desember 2011

Seige karameller med valnøtter og sjokoladetrekk

Hurra, vi er i desember! Endelig begynner julebarnetv, pakkekalender, sjokoladekalender, Jostein Gaarders "Julemysteriet" og årets koseligste tid :) Håper dere nyter førjulstiden like mye som jeg gjør. Og hvis ikke er det hjelp å få; lag disse deilige karamellene og du er garantert nytelse. Dette er mitt andre av sju slag til jul. Litt utradisjonelt, men åh så godt! Meg og lillebror laget disse på vårt lille "juleverksted" i helgen. Det tar litt tid og er litt arbeid, men det er jammen meg verdt det. (Ops: mektige!)
Dette trenger du til ca. 60 karameller:
- 125 g smør 
- 400 g hermetisk vikingmelk
- 2 ss lys sirup
- 100 g brunt sukker
- 60 g hvitt sukker
- 100 g valnøtter
- 250 g mørk kokesjokolade

Slik gjør du:
Ha smør, melk, sirup og sukker i en kjele og rør over svak varme til sukkeret er løst opp og smøret smeltet. 
Det er viktig at du rører hele tiden mens blandingen er i kjelen! Skru opp varmen litt slik at blandingen sakte koker opp. 
La den småkoke mens du stadig rører til karamellen tykner. 
Dette tar ca. 30-40 minutter. Når blandingen slipper sidene og er god og klissete trekker du kjelen av varmen. Hakk valnøttene... 
...og vend dem inn i blandingen.
Legg bakepapir i en liten langpanne eller passende form og hell blandingen i. 
La den kjøle seg ned 1 time i kjøleskapet. Da bør den være fast nok til å jobbe med. Del karamellen i 6 like store emner og rull hvert emne til en ca. 12 cm lang pølse. Legg dem tilbake i formen og sett i kjøleskapet til de er helt kalde. 
Gjerne over natten. Smelt sjokoladen i mikroen og la den avkjøle seg. 
Dekk alle karamellpølsene med sjokolade og sett dem tilbake i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. 
Jeg lagde mønster på mine karamellpølser med resten av den smeltede sjokoladen. Før servering skjærer du pølsene i 1-1,5 cm tykke biter. 
Resten av pølsene kan bare ligge klare i kjøleskapet til du skal servere dem.

11 kommentarer:

 1. nam, disse skal jeg garantert lage :) men tror jeg dropper valnøtter da en i familien ikke tåler de, det går vel greit?

  SvarSlett
 2. Denne skal prøves!!
  Må nok prøve en med nøtter. Kanskje peanøtter? Vil lage en uten nøtter også!
  Tusen takk:) og god førjulstid!!
  mvh Hildegunn

  SvarSlett
 3. Herregud som jeg koser meg når jeg leser bloggen din Vero. MEEEER!
  Klem Siv

  SvarSlett
 4. Takk for hyggelig kommentarer!

  Susann: Det går nok helt fint. Du kan jo eventuelt bytte de ut med noen andre nøtter eller grovhakket sjokolade ;)

  Hildegunn: Peanøtter høres godt ut i disse, det må jeg prøve :)

  Siv: Så bra at du fortsatt henger med. Jeg ler når jeg leser din :D

  SvarSlett
 5. Nom! Disse så deilige ut!=D

  SvarSlett
 6. Mmmm...det ser nydelig ut! Jeg er ute etter en bra karamelloppskrift og skal så absolutt prøve ut denne her. Er disse karamellene harde eller blir de mykere jo lenger de er ut av kjøleskapet?

  SvarSlett
 7. Hei :) Må prøve ut denne oppskriften. Men jeg tenkte jeg skulle gi noe sånt i julegave, om det hadde gått an. Hvor lenge holder disse seg gode? Jeg prøver å finne ut hvor lang tid i forveien jeg bør lage de når jeg skal gi de i gave på julaften... ?

  Mvh. Lille meg :)

  SvarSlett
 8. Silje: De er veldig gode!

  Caroline: Disse karamellene er myke og blir ikke harde i kjøleskapet. De beholder omtrent samme konsistensen i kjøleskapet som utenfor, men de bør oppbevares i kjøleskapet for holdbarheten sin skyld.

  Lille deg: Hei :) Jeg vet ikke helt hvor lenge de holder seg fordi det er første gangen jeg lager dem. Nå har de holdt seg gode en uke. Men jeg vil tro de holder seg i hvertfall en måned i kjøleskap hvis de er pakket i plast. Skjær opp pølsene etterhvert. Tror kanskje ikke disse er så lure å gi i julegave. Da ville jeg heller satset på noen harde karameller, fudge eller trøfler :)

  SvarSlett
 9. Åhh dette ser rett å slett lekkert ut, det må jeg prøve ut i år :)

  OG forresten, flott blogg du har :)
  klem fra swimzy

  SvarSlett
 10. Har du oppskrift på fudge? Tenkte å lage noe a la det i julegave? Prøvde meg på noe karamellopplegg i fjor i gave, men endte opp med å gi vekk tre store klumper med en ubeskrivelig sjokolade/karamellmasse (de tålte ikke å ligge under treet i varmen:)) hehe..

  SvarSlett
 11. Huffda, høres ut som enhver matbloggers mareritt... Disse tåler IKKE å ligge under treet bare sånn at det er sagt :/ Jeg har dessverre ikke oppskrift på fudge fordi jeg ikke har steketermometer, noe jeg har skjønt er helt nødvendig hvis man skal lage god fudge. Satser på å steketermometer til jul og da skal jeg prøve meg på fudge. Så kanskje jeg har en god oppskrift til deg til neste år :) Har hørt at Passion4Baking har en god oppskrift ;)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)