lørdag 4. juni 2011

Mammas hjemmelagde hønsefrikassé

Da jeg var liten pleide mamma å lage hønsefrikassé (eller høns som vi kalte det) til søndagsmiddag en gang i blant. Det var min favoritt søndagsmiddag den gangen. Det tok lang tid å lage, men smakte alltid kjempegodt. Etterhvert sluttet vi å ha det til middag. Jeg vet ikke hvorfor. Det ble på en måte bare glemt. Helt til min søster og jeg i det siste begynte å mimre om høns og hvor godt det var. Og jo mer jeg tenkte på høns, jo mer fikk jeg lyst å lage det.

Jeg var superoptimistisk på at nå skulle jeg endelig få laget høns da jeg gikk til coop obs hypermarked der jeg tenkte at de måtte ha høns i frysedisken. Jeg ble skuffet da jeg ikke fant det der og jeg tenkte at hvis ikke de har det på coop obs hypermarked har de det ikke noen steder. Jeg spurte en av dem som jobbet der (sånn i tilfelle de hadde høns på lager eller bortgjemt i en krok) om de hadde høns. Han sa at de dessverre hadde sluttet å selge det. Sikkert fordi ingen kjøper det lenger. Jeg fortalte at jeg hadde tenkt å lage hønsefrikassé fordi jeg husket at det var så godt da jeg var liten. Da ble han veldig entusiastisk for han var jo enig i at det var kjempegodt og han fikk sikkert lyst på det selv. Han anbefalte meg å bruke maiskylling som alternativ til høne fordi den passet veldig godt i hønsefrikassé. (Maiskylling er kylling som har spist masse mais og derfor smaker søtere og er lysere i kjøttet enn annen kylling)
Flaks at jeg traff på en matglad og serviceinnstilt butikkmann som virkelig hadde peiling på mat! Han ga meg også tips til en god kyllingsuppe som han pleide å lage av noe av kraften fra høna/maiskyllingen. Den skal jeg prøve meg på en annen dag, så følg med... Uansett kjøpte jeg maiskylling. Den var litt dyrere enn annen kylling, men det var verdt det.
Senere samme dagen var jeg på Meny og gjett hva jeg fant der! Jepp, du gjettet riktig: høns i frysedisken. Uansett om du kjøper høne eller maiskylling, her kommer oppskriften.

Dette trenger du til 4 porsjoner:
- 1 høne eller maiskylling (ca. 1,5 kg)
- vann
- 2 ts salt per liter vann
- pepper
- 1 gulrot
- 1 purre
- 2 ss smør
- 3 ss mel
- 2 ss sitronsaft
- 2 ss finhakket persille
- 8-10 poteter
- 2-4 gulrøtter ekstra

Obs! Høna eller kyllingen må være tint. Legg den i kjøleskapet om morgenen dagen før du skal lage hønsefrikassé.

Slik gjør du:
Åpne posen og ta ut høna.
Ikke vær redd for den rå høna. Den er død og kan ikke gjøre deg noe. Skyll den godt både inni og utenpå med kaldt vann. Ha den i en stor kjele...
...og ha i nok vann til å dekke den.
 Kok opp mens du skjærer purre og 1 gulrot i skiver.
Det vil komme en del skum på toppen i kjelen.
Ta mest mulig av skummet vekk med en skje.
Ha i salt, pepper, purre og gulrot.
Legg på lokk og la høna trekke til den er mør (1,5 - 2 timer). Når kjøttkraften som kommer ut er klar uten rosa innlag er kjøttet gjennomkokt. Når høna flyter opp er det også et tegn på at den er ferdig kokt.
Ta høna ut av kjelen (ta vare på kraften!) og ta av skinnet. Kok poteter og gulrøtter på vanlig måte.
Ta alt kjøttet av bena (ikke kast bena, se tips nederst!) og del kjøttet i passe stykker.
Halvveis...
Legg det til side mens du lager sausen.
Sånn!
Sil hønsekraften. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe på med ca. 6 dl av hønsekraften og kok opp.
Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Legg kjøttet i sausen.
La det koke ca. 5 minutter og server med de kokte potetene og gulrøttene til.

Tips: Spar resten av hønsekraften og ha den tilbake i kjelen. Ha i bena fra høna og la det trekke ca. 1 time. Sil kraften. Nå har du deilig hønsekraft som du kan fryse og bruke i supper og sauser. 

9 kommentarer:

 1. Å, høns SKAL jeg lage en dag! Vet at jeg har sett det på Meny, så prøver meg der tenker jeg:) Tips til buljongen: Frys den i isbitbrett, så kan du ta opp akkurat så mye du trenger! Hvis du koker den mye inn blir den konsentrert og da kan du bruke en terning som en vanlig buljongterning:)

  SvarSlett
 2. Veldig fin tegning forresten! ;)

  SvarSlett
 3. Det må du! det var like godt som jeg husket. Sausen ble litt tynn, men det er jo bare å bruke mer mel neste gang :) Meny er stedet ja. Har lest det tipset før, men tenkte ikke på det i farten... Bra du minnet meg (og andre) på det ;)

  Ja, jeg er utrolig flink til å tegne ;)

  SvarSlett
 4. Hønsefrikasse er bare såå godt! :D Har også irritert meg over at man ikke får tak i høns på butikken lenger.. Men takk for tipset om Maiskyllingen! Det må jeg prøve! :)

  SvarSlett
 5. Takk ikke meg, takk mannen på obs ;) Jeg vet at noen meny-butikker har høns, så du kan jo prøve der også hvis du vil ha "the real deal" :)

  SvarSlett
 6. Var å googlet litt rundt på nett etter en god oppskrift til middag, etter mye leting fant jeg deg:p
  Dette både hørtes godt ut å så godt ut:) Tenkte jeg skulle prøve meg på denne:) Også må jeg bare si takk for at du deler oppskriften:)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hyggelig kommentar. Så kjekt at du snublet over meg da :) Håper du blir fornøyd med resultatet. Jeg synes iallefall det er kjempegodt!

  SvarSlett
 8. Jeg kjøpte frossen høne hos Gourmet Bunnpris. Denne oppskriften skal jeg lage imorgen. Nam! :)

  SvarSlett
 9. Jeg kjøpte frossen høne hos Gourmet Bunnpris. Denne oppskriften skal jeg lage imorgen. Nam! :)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Da blir jeg så glad =)